1976

1976 bröt en kille från Strängnäs ryggen. Han gillade att idrotta och åka skidor. Det ville han naturligtvis fortsätta med. Killen som bröt ryggen heter Anders Ohlsson och visade sig vara en driftig rackare.

1986

1986 började Anders och han kompis Theo att konstruera ett hjälpmedel åt Anders, en ställning som kunde låsa hans ben i en grundposition för skidåkning. De fann snart att deras konstruktion inte var säker – snarare tvärtom. Då började de fundera över en skida med sits – en sitski. Ungefär samtidigt presenterades den moderna sitskin i en amerikansk handkapptidning.

1987

1987 startades Sitskigruppen som ett projekt i SLAO’s regi (SLAO=Svenska Liftanläggningars Organisation) med finansiering av Allmänna arvsfonden och sponsorer. Projektet blev en succé och när det avslutades 1992, startade Anders genast ett nytt projekt som skulle löpa ytterligare tre år till 1995. Efterfrågan på sitskikurser var enorm och under det första projektet hade vi blivit varse att det också hos övriga personer med funktionshinder fanns ett enormt behov att kunna åka skidor. Skidåkningen anpassades nu till varje individ, oavsett handikapp. Projektet fick namnet Sitskigruppen Totalskidskolan.

1995/96

Säsongen 1995/96 upphörde projektanslaget från Allmänna Arvsfonden och sedan dess står Totalskidskolan på egna ben med stöd av bland annat sponsorer och fonder.

1996

1996 deltar Totalskidskolan i ett projekt med Handikappinstitutet och Allmänna arvsfonden för att skapa en rikare fritid för personer med funktionshinder. Totalskidskolan bygger upp en materialpool för att tillgodose behovet av fritidshjälpmedel för vintersäsongen. Projektet avslutas vid årsskiftet 1998/99. Totalskidskolan fortsätter att driva uthyrningspoolen med utrustning som vi skapat i projektet för att tillgodose behovet av fritidshjälpmedel på vintern.

1997

1997 bildas den ideella Föreningen Totalskidskolan som nu har en formell grund att stå på. Totalskidskolan startar även ett internationellt utbyte med Storbritannien, Tyskland, Tjeckien, Israel och Holland. Vi tar emot utländska skidlärare på våra instruktörsutbildningar.

1997/98

Under säsongen 1997/98 merkostnadsfinansierade Totalskidskolan våra gäster med ca 950 000 kr på en omsättning av 2,2 miljoner kr. Att hitta så mycket pengar är inte lätt, och det är möjligt bara tack vare att ett antal fonder, myndigheter, organisationer och företag ger oss sitt stöd. Det borde bara vara fler.

1998

Under hösten 1998 kommer Totalskidskolans unika skidåkarguide ut. Guiden beskrev ett 50-tal svenska skidorter. Guiden togs fram i samarbete med Handikappinstitutet och innehöll allt du undrar över inför en bra vintersemester och vände sig främst till dem som redan åker skidor.

1999

1999 startar en ny verksamhet och det är våra sommarläger. Konstig skidskola, men så kan det vara. Totalskidskolan utvecklar ett nytt utbildningspaket för skidlärare. 1999 var säsongen då vi absolut slog i taket vad gäller vår kapacitet. Efteråt tog vi ett modigt beslut att inte bli större. Risken att tappa närheten till våra gäster, då kvalité och annat blir lidande vill vi inte ta.

Under året uppvaktas regeringen och vi diskuterar möjligheterna till permanent stöd. Vi tar fram ritningar och planerar ett eget hus till skidskolan. Olika sätt prövas för en långsiktig framtida finansiering.

2000

2000 Totalskidskolan har en instruktörsutbildning på engelska. Intresset i Europa är stort för vår metodik. Kursen blev snabbt fulltecknad. Totalskidskolan knyter sponsoravtal med Proliva. Vi kommer allt närmare destinationsbolaget Å.R.E och uppnår ett av våra mål: att bli en naturlig och integrerad del av Åres utbud. Ett antal nya sponsorer knyts till Totalskidskolan.

2001

2001 råder det nybyggaranda. Tack vare ett samarbete med ÅRE AB och Rautjoxa expanderar vi och flyttar in i ett fint timmerhus på Rödkullen. Vi fick bygga om den tidigare värmestugan efter våra behov. Vi kan erbjuda bättre parkering och tillgänglighet till området. Vi som tidigare var känt som ”containerfolket” har nu blivit med hus. Det blev ett lyft för hela vår organisation. Skidskolan blev rekordtidigt fullbokad. Vi färdigställde vår skidåkarguide i ny design och den finns numera på CD. Vi vidareutvecklade kursen för skidlärare. En helt ny skicart föddes under säsongen. Ni skicartåkare kommer att gilla den nya fräcka skicarten. Vi skaffade också en bi-ski.

Vi fick en hemsida och vi utvecklar vårt datakunnande!

2003

2003 ställer Totalskidskolan ut sitskis i Bryssel. Vi är inbjudna av Exportrådet och Hjälpmedelsinstitutet att medverka när Sverige visar handikapphjälpmedel för barn i projektet Barntåget. Där visar vi vår skidåkarguide, anpassningsmanual samt en sitski för barn.

I samarbete med Utvecklingscentrum för handikappidrott i Eskilstuna startar vi ett utvecklingslag för duktiga sitksiåkare som vill börja tävla. Laget får namnet Team Långsam. Det avspeglar inte framfarten i backarna utan att alla åkare ska lära sig att träna och tävla innan de ska kastas in ni några större sammanhang. Detta projekt ger Totalskidskolan ytterligare en dimension.

2004

2004 skänker vi via Röda Korset i Västerås en mängd begagnade skidutrustningar till deras systerorganisation i Kazakstan.

2005

2005 lyfter vi blickarna österut. Vi ställer ut sitskis på Barntåget i St Peterburg i Ryssland. Vi skänker en sitski till en nystartad handikapporganisation som ska jobba med ungdomars idrott och fritid i St Petersburg.

2006

2006 bjuds vi in av den italienska organisationskommittén för paralympics att föreläsa om hur vi jobbar med att inkludera barn med funktionshinder i alpin idrott. Vi skickar en delegat till Turin som delar med sig av vår teknik och filosofi.

Under våren får vi vår hittills största gåva, den är ungefär 200 m3. Det timmerhus vi arrenderat de senaste åren får vi av Skistar Åre. Ett litet villkor medföljer. Vi ska flytta huset till ovansidan av restaurangen Rautjoxa. Lagom till säsongsstarten i december 2006 står det klart med allra bästa ski in – ski out-läge i Rödkullen. Vi passade även på att göra en invändig ansiktslyftning och att bygga ut kallförrådet.

2007

2007 fyller Totalskidskolan 20 år. Detta firas med pompa och ståt.

2016

Totalskidskolan bygger ut det timmerhus vi har vår verksamhet i. Nu får vi äntligen plats med all vår utrustning och även lite mer utrymme för våra fantastiska skidlärare. Vi marknadsför ett nytt koncept, Freeridecamps.
Tanken med Freeridecamp är att flera åker tillsammans och man delar på skidlärare. Då får man ut det mesta och det bästa av sin skidåkning under ledning av Totalskidskolans skidlärare men till ett lägre pris.

2017

Jubileumsdags, vi firar skidglädje sedan 1987. Vi har erbjudit skidåkning till över 10 000 gäster sedan starten. Totalskidskolan fyller 30 år. Förutom skidåkning i massor, många nya gäster, fina möten och en lyckad jubileumsbankett så spelade vi även in en ny film om vår verksamhet. Den kommer att marknadsföras inför kommande vinter.
Vi fick möjlighet att köpa in och uppdatera vår skidpark för uthyrningen, nya hjälmar, stavar, pjäxor och ny fin anpassning till vår utrustning för sittande åkare .

2018

En säsong med många nya skidåkare i alla åldrar. En otroligt snörik och kall vinter som lockade många gäster ända fram till slutet av april.
Vår nya film sprider sej i media och fler får ta del av vår verksamhet. Vi har över 1000 personer som följer oss på Facebook och från och med 2018/ 2019 kommer vi även finnas på Instagram.

2019